fbpx

Aysu Türkoğlu: Hedef Manş!

Yüzücülüğe çocuk yaşlarda başlayan Aysu Türkoğlu ilk kez podyuma 2015’te çıktı. Aradan geçen 7 yıl içerisinde 60’tan fazla yarışa katılan Aysu’nun hedefi çok büyük:  Manş Yüzüşü…

2001 yılında Bodrum’da doğan Aysu, sıkı antrenmanlar yapan ablasının yanında yüzücülüğe başladı. Bodrum’daki kulüplerden birini seçti. Ailesinin desteğiyle yaşadığı olumsuzlukları aşan sporcu kendisine 2 hedef koydu. İlki Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde okumak ve sevdiği sporu yapmak diğeri ise Manş Yüzüşünü gerçekleştiren en genç Türk yüzücü olmak.

Azimle çalışmasının ertesinde ilk hedefine ulaştı ve artık İzmir’de…

Manş Yüzüşü’nü ise 2020 Temmuz ayında geçekleştirmek için odaklandığı sırada Covid-19 pandemi şartları herkes gibi onun da önünde aşılmaz bir engel oldu, tam iki yıl boyunca. Şimdi 2022 Temmuz ayı için hazırlıklar sürüyor.

“Bir sporcu olarak dünyada en zorlu kanallardan olan Manş kanalını en genç geçen Türk kadın sporcu olmak ve dünyada adımı ve ülkemizin adını yazmak istiyorum.” diyor. Dediği gibi bu serbest yüzüş  oldukça zorlu… Çok hızlı değişen hava koşulları, sakin iken aniden büyüyen dalgalar ve kat edilmesi 35 ilâ 40 bin metrelik bir mesafe.

“2022’de umuyorum ki bu hedefime ulaşacağım.”

Manş Yüzüşü ilk kez 24 Ağustos 1875’te Yüzbaşı Matthew Webb tarafından gerçekleştirildi. Bu yüzüş İngiltere ile Fransa arasındaki kuzey denizinin aktığı kanalda gerçekleştirilir. Bu mesafe kuş uçuşu 36 kilometredir. Şartlara bağlı olarak bu mesafe 42 km’ye kadar ulaşmaktadır. Su sıcaklığı yaklaşık 13-17 derece civarıdır. Bu meydan okuma esnasında bir gözlem teknesi olur ve size geçiş süresince eşlik eder, aynı zamanda geçişi yaparken tekneden besin desteği de alınabilmektedir. Manş kanalı WOWSA’nın (World Open Water Swimming Association) seçmiş olduğu 7 ocean geçişlerinden biridir. Merkezi Amerika’da bulunan WOWSA (World Open Water Swimming Association), açık su yüzücüleri ve açık su yüzme etkinliklerinin desteklenmesi, organizasyonu, tanıtımı, tanınması ve ödüllendirilmesi faaliyetlerini yürüten uluslararası bir kurumdur.

Bu zorlu geçişin bazı katı kuralları da mevcuttur. Channel Swimming Association’ın belirlediği kurallar gereği tekneye dokunulması ve termal koruyucu kullanılması, yüzmeyi kolaylaştıran mayo giyilmesi kesinlikle yasaktır. 150 yıl önce Matthew Webb’in başlattığı bu ‘insanın doğaya karşı mücadelesi’ne 2022’de Aysu da dahil olacak. Şimdiye dek 3000’e yakın kişinin tamamladığı yüzücüler arasında Türkler’de var. 15 bireysel 6 takım.

Ülkemizin güney batısında küçük bir yüzücünün hayalinde büyüyen ve gerçekleştirmek için onlarca yarışa katılan, on binlerce km yüzme antrenmanı yapan, yüksek disiplinli bir hayat süren Aysu Türkoğlu hepimiz için en çok da minik yüzücüler için ilham kaynağı olmaya devam ediyor.

Manş’a bir kulaç

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Mesajlar

Sepetim
Favoriler
Son Görüntülenen
Kategoriler